12 januari 2011

Cliffhangerfrossa + ett tjugohundraelvaläslöfte

Ahh, är det inte ljuvligt så säg.. Jag har precis läst cliffhanger nr 41 av 137. Gissa vad, eller kanske främst, vem.. Jepp, Dan Brown - kungen av cliffhangers. Bok: Änglar och demoner. Som jag så prydligt har dammat av och på pärmens insida går att läsa Från E (brorsans tjej) julen 2005.

Jag attackläste Da Vinci-koden när det begav sig. Det vill säga jag släppte inte boken ur syne om det inte var helt och hållet tvunget (typ för att hålla bilen på rätt sida av vägen till och från jobbet samt att jobba). Den låg alltid uppslagen på den sida jag senast höll på med. Jag kokade inte ens snabbmakaroner eller borstade tänderna utan att ha boken i blickfånget (och jag som aldrig läser på toaletten! kokar makaroner gör jag däremot i köket om ni nu trodde något annat). Jag var helt såld och kunde väl från början aldrig tro att faktiskt varenda litet kapitel skulle få mig att vilja hänga kvar och läsa vidare. Jag hann ju för bövelen knappt att andas, haha.


Men i alla fall. Brorsans tjej var alltså så vänlig att hon gav mig den första boken med huvudkaraktären Robert Langdon i julklapp det året. Intet ont anandes om att det skulle dröja hela sex år innan den blev läst. Skäms på mig!


Men vet ni vad? Det här spåret leder faktiskt in på mitt läsår 2011. Detta ska bli året då jag läser ur min egen bokhylla. Inte bara och enbart och hela tiden, men jag ska verkligen anstränga mig och våga glänta på hyllvärmarna. De där fina förhandsfavoriterna som jag sparat på och där peppen är så skyhög så att jag just därför inte har vågat läsa dem av rädsla för att jag ska bli besviken.. You all booklovers understand mitt resonemang, tror jag.


Fortsättning om cliffhangerföljetongen följer. Dock är ju läsupplevelsen inte riktigt så nagelbitande idag som när jag svettades mig igenom Da Vinci-koden, oskuldsfullt omedveten om att det faktiskt fanns en föregående bok och sen även en efterföljare. Nu vet jag ju att professor Langdon i alla fall klarar sig i två böcker. Den tredje däremot kanske kan bli en liten mysrysare för mig? ;) Jepp, jag råkar faktiskt även ha Den förlorade symbolen i min ägo (var det också en julklapp från Selma? eller var den från mormor och morfar kanske? åh, jag minns inte och önskar att jag vore duktigare på att klottra ner sådant i mina böcker). Får se om jag även tar en repris av Da Vinci-koden däremellan av bara farten.

12 kommentarer:

Frida sa...

Jag har läst fyra böcker av Brown (inte Den förlorade symbolen), jag tänkte aldrig på att de var i följd, och jag läste helt i "fel" ordning. Det brukar jag inte tycka om, men om jag minns rätt nämner inte böckerna gemensamma händelser/nämnare/personer, ja, mer än huvudrollen då...

I alla fall. Änglar och demoner var min favorit! Så himlans bra. Skulle nästan kunna tänka mig en omläsning på den, men jag vet inte. Det finns så många andra fantastiska böcker som jag inte läst än.

Hoppas du gillar boken. Trevlig läsning :)

Lisa H sa...

Frida: Jag tror du har rätt, det märks nog knappt alls att böckerna hänger ihop mer än just pga huvudpersonen.
Annars är ju jag också en strikt "läsa-i-ordningsföljd-person". ;)

Aha, så du gillade Änglar och demoner bättre än Da Vinci-koden? Det är ju nästan så att jag måste ta en omläsning på den sistnämnda bara för att se vad jag tycker. Minns ju bara att jag var totalt uppslukad av just D V-koden..

Frida sa...

Jag läste också Da Vinci-koden först, men jag kommer ihåg att jag gillade diskussionerna religion kontra naturvetenskapen i Änglar och demoner. Men det var som sagt några år sedan jag läste dom, så jag kanske kommer ihåg fel!?

Frida sa...

Glömde en sak...

Jag vill också minnas att jag inte var så förtjust i vissa stycken i Da Vinci-koden. kapitlena utgår ju från olika personer, och en av dom gillade jag inte så mycket att följa.

Emmas Bokhylla sa...

Jag tycker att det ar en bra installning, att lasa mer vad man redan har. for jag har, precis som du, lagt undan bocker nar hypen helt enkelt har blivit foor stor, och man misstanker att amn bara blir besviken. Da hjalper nagra ar, faktiskt, man far en annan installning.

blogg_bohemen sa...

Jag har ett liknande projekt och ett överkomligt antal böcker. Det är dock inte alltid för att jag tror att boken är så otroligt bra som den står och samlar damm, en hel del är tveksamma inköp ... Men nu skall jag i alla fall ge alla böckerna en chans. Är det inte tilltalande efter 50 sidor kommer de att föras oavslutade tillbaka till sin plats, denna gång utan att jag har dåligt samvete, för jag har ju i alla försökt älska dem. Köpstopp gäller fram tills dessa att alla hyllvärmarna är lästa (och det är då det är tur att bibblan finns!).

Lisa H sa...

Frida: Jepp, helt rätt, det pratas absolut om religion / naturvetenskap i boken! :)

Aha, det där med kapitlen minns inte jag faktiskt.. Men det är ju som sagt ett par år sen och ganska många böcker däremellan sen jag läste Da Vinci-koden.

Lisa H sa...

Emma: Ja, hypar (hypear? hypes?) är inte alltid av godo i mina ögon. Jag blir ofta fort "mätt" på boken i fråga - innan jag ens öppnat den..! Så då får de ligga till sig ett par år innan jag blir sugen igen.

Lisa H sa...

Bloggbohemen: Så du ska också botanisera i din egen bokhylla! :) Tror vi är ett gäng bokbloggare som tänkt detsamma detta år. Har läst liknande tankar hos flera stycken nu!

Jo men såklart, så är det ju! Det är absolut inte alltid som böckerna blir ståendes på grund av grym förhandspepp. Ibland är man ju bara sådär lite lagom nyfiken på boken och så kommer det en massa andra mer intressanta böcker i vägen så de andra blir liggandes.

Anonym sa...

Håller med den senaste kommentaren. Läser man bloggar får man så himla mycket bra tips på bra böcker att man (jag ;)) helt enkelt inte hinner läsa alla man köpt. Nu är det dock "nästan köpstopp". Tänker mig att tillåta mig att få köpa nya böcker för en viss summa/månad. INTE MER!!! Men några, annars kan man ju missa något :) Men alltså mest läsa av de böcker som redan finns i bokhyllan. Vilket inte är få.......
/Pia

Boktokig sa...

Javisst är Yourlife bra!!! Jag blev fast efter första numret!

Åh, Tordyveln flyger i skymningen. den är ju helt underbar!

Zachan sa...

Mm, jag har insett när jag kikat runt hemma hos andra bloggare att jag inte är ensam om projektet "Länsa Bokhyllan". Kul att andra har fått samma idé. För mig känns det behövligt. Det är ohållbart att hela tiden rusa iväg mot nästa bok och sedan ha en massa oläst hemma. Helt ohållbart.

Jag har lite svårt att känna igen känslan med hupade böcker. Jag har aldrig problem att läsa dem. Fast då har jag ju en speciell "teknik" när jag läser bokbloggar. Om jag snubblar över inlägg om böcker jag vet att jag är intresserad av och vill läsa, så läser jag aldrig inlägget. Det är en överlavnadsteknik för att inte få veta händelser i boken i förväg och inte bli lika influerad av andra bloggare. Det funkar bra för mig i alla fall, även om det är lite tråkigt att inte kunna läsa allt på andras bloggar. Men när jag väl läst boken och skrivit recension letar jag ofta runt i andras bloggar för att se vad de tyckt.

Oj, det blev långt det här :P